Didgeridoo

“Doe de didgeridoo

De didgeridoo zelf is een holle buis die maar één toonhoogte kent. De verschillende variaties en hoogtes binnen die toon worden gemaakt door de speler. De speler heeft daartoe tal van mogelijkheden om voor de variatie te zorgen. De lippen, de tong, de kracht van blazen en de stem zijn hierbij de meest gebruikte gereedschappen. Je bent als het ware je eigen instrument.

Hoe speel je didgeridoo:

Om de didgeridoo te kunnen bespelen moet je de circulaire ademhaling leren. Wanneer je dit beheerst is het mogelijk heel lang aan één stuk door te spelen.
Ik vind het een heerlijk instrument en ben nog steeds blij dat ik het heb leren spelen. Ik heb er veel plezier in en dat is immers het enige wat telt.

Van oorsprong is de didgeridoo het instrument van de Aboriginals. Zij zoeken door termieten uitgeholde eucalyptus stammetjes en ze maken daarvan een didgeridoo. (ook in Nederland te koop).
Wijze Aboriginals hebben aangegeven dat het mooier, eerlijker (en mijn toevoeging, CO2 neutraler) is om een didgeridoo te maken die uit je eigen leefomgeving komt. Dit kan bijvoorbeeld al met een simpel goed gedroogd stammetje van de berenklauw. Schotjes eruit, mondstukje van bijvoorbeeld bijenwas en spelen maar. Wil je er meer energie in steken dan kun je van veel inlandse houtsoorten prachtige didgeridoo’s maken.
Een genot om op te spelen.

Didgeridoo tegen snurken

Dagelijks een halfuur didgeridoo spelen is een effectieve methode om snurken tegen te gaan, melden Zwitserse onderzoekers in het British Medical Journal.

Ze hebben dit getest bij een groep snurkende mannen met apneu – dat is het fenomeen dat de luchtpijp tijdens het slapen steeds geblokkeerd wordt, waardoor de snurker keer op keer half wakker wordt. De deelnemers aan het onderzoek hadden overdag last van slaperigheid en hadden zich gemeld bij een kliniek om daar iets aan te doen.

Waarschijnlijk tot hun verrassing kregen ze het aanbod om didgeridoo lessen te gaan volgen bij een gediplomeerd leraar. Hij leerde ze onder meer de techniek van ‘circular breathing’, (circulaire ademhaling) waarbij de mondholte als een soort doedelzak fungeert, zodat het blazen ook tijdens het inademen doorgaat.

Veertien van de deelnemers konden direct beginnen, elf anderen werden op een wachtlijst geparkeerd. Dat werd de controlegroep.

Na vier maanden dagelijks een half uur oefenen waren de klachten bij de nieuwbakken didgeridoospelers gemiddeld flink verminderd, terwijl er bij de wachtenden niets was veranderd.

De onderzoekers schrijven het positieve effect toe aan het steviger worden van de bovenste luchtwegen, waardoor die minder snel dichtklappen tijdens de slaap.

Verkoop uit eigen houtwerkplaats:

Handgemaakte didgeridoo’s van inlands hout uit de regio.
Je bent zelf je instrument dus een didgeridoo past bij jou of niet, dat moet je voelen en beleven. Daarom is er alleen verkoop vanuit de werkplaats en niet via internet.